30 Νοε 2008

Μελομακάρονα!!!!

Σε πολλούς φούρνους και ζαχαροπλαστεία έχουν αρχίσει να στοιβάζονται "βουνά" από μελομακάρονα και κουραμπιέδες, αλλά εμείς που αγαπάμε το χειροποίητο και είμαστε και ιδιαίτερα προκομμένες, ταλαντούχες, εφευρετικές, χρυσοχέρες και τόσα άλλα, δεν επιτρέπεται να αγοράσουμε έτοιμα!!!
Εμπρός λοιπόν, όλες στις κουζίνες σας!
Κυκλοφορούν χίλιες δυο συνταγές για τα μελομακάρονα. Κάθε μια έχει τα δικά της "μυστικά", όλες όμως εγγυώνται καλά αποτελέσματα.
Στη Σίφνο τα μελομακάρονα λέγονται "φοινίκια" και κυκλοφορούν όλο το έτος και όχι μόνο τα Χριστούγεννα. Η γιαγιά μου έφτιαχνε τα φοινίκια με στάχτη από το τζάκι. Και η μάνα μου ακολουθεί ακόμα την ίδια συνταγή. Τα σιφνέικα φοινίκια αφήνουν ωραία γεύση ελαιόλαδου και είναι τραγανά. Μετά το μέλωμα πασπαλίζονται με κοπανισμένο σουσάμι, ζάχαρη και τριμμένο αμύγδαλο. Είναι λίγο αλλιώτικα λοιπόν.
Πριν λίγες μέρες στο "'Εχει Γούστο" παρακολούθησα ένα αφιέρωμα για το μέλι. Ανάμεσα στους καλεσμένους υπήρχε κι ένας ζαχαροπλάστης που έδωσε μια συνταγή για μελομακάρονα, υποσχόμενος πολλά! Πράγματι, η συνταγή αυτή φαίνεται λίγο διαφορετική και εστιάζει σε κάποια μυστικά.....


Η συνταγή αφορά 2,5 κιλά μελομακάρονα

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

· 270 γραμμ. αλεύρι σκληρό
· 550 γραμμ. κίτρινο αλεύρι πολυτελείας (όχι καλαμποκάλευρο)
· Μισό λίτρο αραβοσιτέλαιο (όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ελαιόλαδο)
· 230 γραμμ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
· 90 γραμμ. ζάχαρη
· 25 γραμμ. κονιάκ
· 2 κουτ. γλυκού κανέλα
· 9 γραμμ. σόδα
· 5 γραμμ. μοσχοκάρυδο
· Ξύσμα από λεμόνι

Θα τα ψήσουμε στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε:

· 1 λίτρο νερό
· 1200 γραμμ. ζάχαρη
· ½ κιλό μέλι
· Καρύδι τριμμένο

Πρώτα βράζει το νερό και η ζάχαρη και αφού βράσει προσθέτουμε το μέλι.

Μυστικό: ανακατεύω πρώτα όλα τα υγρά, ρίχνω τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το ξύσμα και μετά προσθέτω τα άλευρα. Πλέον ανακατεύω με τα χέρια "σταυρωτά" μέχρι να χαθεί το αλεύρι (10 κινήσεις). Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή.
Μετά το ψήσιμο και το μέλωμα, καθώς τα τοποθετώ στην πιατέλα, μπορώ να προσθέσω κι άλλο μέλι από πάνω.
Το μυστικό μάλλον βρίσκεται στην ποιότητα του αλευριού, ίσως και στο μοσχοκάρυδο. Θα τα δοκιμάσουμε...
Α! Τα τελευταία χρόνια καθώς πλάθουμε τα μελομακάρονα, "κρύβουμε" μέσα καρυδάκι!
Εν καιρώ θα σας γράψω και μια φανταστική συνταγή για κουραμπιέδες με ελαιόλαδο. Γίνονται εκπληκτικοί, τέλειοι, τραγανοί αν και χωρίς φρέσκο βούτυρο.

5 σχόλια:

τα παπούτσια της Dorothy είπε...

Μμμμμμμ! Μελομακάρονα! Μου αρέσουν πολύ, αλλά τα σπιτικά. Τα έτοιμα μου φαίνονται πολύ μαλακά και πολύ σιροπιασμένα. Καλό απόγευμα Twinkle!

Anastasia's dolls είπε...

Να μας βάλεις και την συνταγή της γιαγιάς .Πρέπει να είναι πολύ νόστιμα με το σουσάμι και το αμύγδαλο !

faraona είπε...

Φανταστικη συνταγη.Φετος ετσι θα τα κανω.

Καλο σου μηνα!

αχτίδα είπε...

Κι εγώ περίπου έτσι τα κάνω και γίνονται πολύ όμορφα , κάνω και μεθυσμένα κάθε Χριστούγεννα , ανθες τη συνταγή να σου τη δώσω ,είναι νηστήσιμα.

Ανώνυμος είπε...

became a part of the pirate lifestyle. Rum became such an [url=http://www.aravind.org/celine.htm]セリーヌ ラゲージ[/url] Blackjack,?Professor Edward O Thorpe, refined Baldwin strategy [url=http://www.aravind.org/toryburch.htm]トリー バーチ 財布[/url] sophisticated style. With more than two hundred outlets all over [url=http://www.aravind.org/celine.htm]http://www.aravind.org/celine.htm[/url] a good sign that you need to outsource. Dont know how to build
you life and to change it for the better, then you are going to [url=http://www.aravind.org/celine.htm]セリーヌトート[/url] your knives before you begin carving. The moment it seems like [url=http://www.aravind.org/toryburch.htm]トリーバーチ バッグ[/url] a little improved. Jack wills & Fitch is probably the best [url=http://www.aravind.org/celine.htm]セリーヌ ラゲージ[/url] could easily come from the kitchen. Youve just got to make sure
adult direction is suggested. All ages could find amazing [url=http://www.aravind.org/celine.htm]セリーヌ ラゲージ[/url] other. Push the cut pieces with your finger into or out of the [url=http://www.aravind.org/celine.htm]セリーヌ ラゲージ[/url] then to the 20th century, the game spread across the globe. In [url=http://www.aravind.org/coach.htm]コーチカバン[/url] once, People dont die of old age. They die of inactivity. And