23 Σεπ 2008

Μαθήματα Αγιογραφίας

Όπως κάθε χρόνο, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Νίκαιας θα λειτουργήσει Σχολή Αγιογραφίας με τμήματα πρωινά και απογευματινά. Στη Σχολή διδάσκεται όχι μόνο η πράξη, αλλά και η θεωρία της βυζαντινής εικόνας. Εκτός από φορητή εικόνα, διδάσκεται και τοιχογραφία.Η Αγιογραφία είναι ένα από τα όνειρά μου...Όταν τελείωσα το Πανεπιστήμιο πριν 10 χρόνια ξεκίνησα κάποια μαθήματα, αλλά τα διέκοψα πολύ σύντομα λόγω άλλων υποχρεώσεων. Πραγματικά, τότε δεν είχα χρόνο. Καμιά φορά όμως επιβεβαιώνεται και η γνωστή ρήση "κάθε εμπόδιο για καλό", αφού η "σχολή" στην οποία είχα απευθυνθεί δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόπιστη....Έτσι, έμαθα κάποια πολύ αρχικά πράγματα και με αυτά τα ελάχιστα προσπάθησα να ζωγραφίσω...Κάτι έκανα, αλλά στην πορεία - πολύ σύντομα δηλαδή - τα παράτησα, καθώς σκόνταφτα σε σοβαρές δυσκολίες.
Η Αγιογραφία είναι κυρίως τεχνική, δεν είναι τόσο τέχνη....


Η εικόνα αυτή της Αγίας Αικατερίνης είναι από τις πιο αγαπημένες μου. Μπορείς να αισθανθείς τη στιλπνότητα του μεταξωτού φορέματος και την απαλή ερμίνα στην πλάτη της! Μια αληθινή πριγκίπισσα...


Έχω ζηλέψει άπειρες εικόνες και έχω θελήσει να τις αντιγράψω....Μαζεύω σχέδια και ελπίζω...Φέτος όμως θα εισέλθω στο χώρο δυναμικά και βλέπουμε...Αυτή ήταν η δεύτερη εικόνα που έφτιαξα. Δεν έχει πάρα πολλά λάθη...


Αυτή η Παναγία είναι ζωγραφισμένη πάνω σε ένα σπασμένο μαρμαράκι...Το χρυσό είναι αληθινό...Όπως, βλέπετε, κάτι δεν πάει καλά με το αριστερό μάτι της...


Ο Άγιος Νικόλαος απέτυχε παταγωδώς, από κάθε άποψη.....


Ο Νυμφίος είναι περισσότερο επιτυχημένος, αν και η φωτογραφία δεν είναι καλή...Έχει πετύχει ο μανδύας. Είναι στις αποχρώσεις του βυσσινί και έχει πολλές πτυχώσεις, έτσι η σκιά έχει πολλά να πει....


Εδώ βλέπετε τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό....Έχει κι αυτός ο καημένος πολλά προβλήματα....Ιδίως το βλέμμα του!
Αυτά για την ώρα....Ελπίζω σύντομα να μπορώ να σας δείξω καλύτερα έργα!!!


Επί τη ευκαιρία, θα σας δείξω τη μια κάλτσα.

Βέβαια, ακόμα δεν είναι τελείως ολοκληρωμένη. Όταν τελειώσω και τη δεύτερη, θα φτιάξω μικρές φουντίτσες να τις ράψω στο πίσω μέρος, όπως είδα στο Purlbee.

Η άλλη είναι στο δρόμο....

7 σχόλια:

πουαντερι είπε...

Πολυ ωραιες οι καλτσες σου!!!!
μπραβο!!!!!!!!!!!!

creationsbyeve είπε...

πολύ ωραίες οι αγιογραφίες σου!και τα καλτσάκια φανταστικά!!!

bettyblue είπε...

Άι αμ ΜΠΑΚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πολλές και εγκάρδιες ευχές για τη νέα σαιζόν!!Πολυσχιδής η καλλιτεχνική σας δραστηριότητα, μαντάμ. Έχω να κάνω τις ακόλουθες σεντονοειδείς παρατηρήσεις (δεν έχω κέφια, φαντάσου να είχα κιόλας πόσα θα έγραφα):

1. Αυτά που εσύ ονομάζεις ατέλειες είναι που κάνουν τις εικόνες σου όχι απλώς αγιογραφίες (συμβατικά δείγματα μιας παράδοσης που δεν είχε ως πρωταρχική επιδίωξη την τέχνη αλλά τη λατρεία) αλλά έργα τέχνης, δηλ. ζωγραφικούς πίνακες με προσωπικότητα, βρε παιδί.

2. Προς επίρρωσιν τούτου (τσ, τσ, τσ): μου άρεσαν περισσότερο α) η Παναγία (ειδικά το μάτι της) και, κυρίως, β) ο Κοσμάς ακριβώς λόγω βλέμματος. Δεν έκανες λάθος, απλά τους έδωσες ζωή.

3. Έχεις δει τον Χριστό Παντοκράτορα του Αγίου Όρους; είχα την ευκαιρία να τον δω (νοτ χιμσέλφ)σε μια έκθεση πριν από 5-6 χρόνια στο Βυζαντινό Μουσείο (τέλειο το μουσείο, μπάι δε γουέι): ε, λοιπόν η αναλογία των ματιών είναι "πειραγμένη", αλλά ακριβώς γι' αυτό είναι η πιο συγκλονιστική εικόνα που έχω δει ποτέ. (κάνε αναζήτηση γκούγκλ για εικόνα Χριστού Παντοκράτορος)

4. Σέξυ τα καλτσάκια αλλά και οι αστράγαλοι -μέχρι αρχές 20ού αιώνα η αποκάλυψή τους εθεωρείτο σκάνδαλο για μια κυρία, μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε μονομαχία μεταξύ ενδιαφερομένων κυρίων. Ζούμε μια κατάπτωση των ηθών: τώρα τα επιδεικνύουν όλα αυτές οι ξεδιάντροπες αδύνατες (στην Αναγέννηση εμένα θα με λέγανε κουκλάρα και εκείνες φυματικές. Αμέ.)

Φιλάκια

Μπέτυ

twinkle είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια κορίτσια!!!

Όσο για σένα Μπέτυ, θα δεις....

Χρήστος είπε...

Με πρόθεση να συμβάλω σε ότι καλύτερο για εσάς, αφού αυτή είναι η κύρια δουλειά μου, σας προτείνω να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.tyrekidis.edu.gr όπου θα βρείτε μια σειρά μαθημάτων για την Αγιογραφία (και για την Ζωγραφική) και πραγματικά θα βοηθηθείτε πολύ.
Αυτό που αξίζει σίγουρα να αποκτήσετε, είναι το 1ο DVD με τίτλο “ Η Οδηγήτρια”.
Ευχόμενος κάθε καλή πρόοδο

Φιλικά
Χρήστος

Christina Kousteni είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Μ'αρέσουν πολύ οι αγιογραφίες σου και γενικά όλες σου οι κατασκευές !!!μπραβο για το μεράκι!!!