2 Ιουλ 2008

Από τη ζωή των Κουρσάρων

"Βράδιασαν σιγοταξιδεύοντας. Κι όπως το μπάρκο πέρναγε ξυστά στα κρητικά παράλια, κι από τους κάβους οι βιγλάτορες αναγνωρίζανε στο σούρουπο φούστα κουρσάρικη, ανάβανε φωτιές να δώσουνε σημάδια, να προφτάσουνε οι κάτοικοι στις χώρες ν' αμπαρωθούν στα κάστρα. Έτσι γενόταν πάντα στα νησιά σαν ξέφαινε στο πέλαγο πειρατική αρμάδα. Μα τώρ' άδικοι κόποι, αφού ο καπετάν Τρομάρας που διαφέντευε δεν είχε σχέδιο για στεργιά, μα μοναχά γνιαζότανε για μπάρκο· κάποια γαλιόνα να τους λάχει απροστάτευτη, να τη χτυπήσουν, να την πάρουν. Να ξαραιώσουν κάπως, να ματαρχίσουν να ψυχώνουν και να σηκώσουν το σατζάκι τους περήφανα. Πριν μπούνε σε λιμάνι θάπρεπε, νάχαν πάρει ξανά την πάνω βόλτα. Να τους ματαντικρίσει ο κόσμος άριχτους και να μην πάψει η φήμη πως είναι αχτύπητη κι απέθαντ' η αρμάδα τους".

(Κ.Ασημακόπουλου, Ο Βασιλιάς και το Άγαλμα, Εστία)


Τυχαία βρέθηκε στα χέρια μου το πιο πάνω βιβλίο. Αφορά τη ζωή ενός Γαλαξιδιώτη πειρατή του 17ου αιώνα, ο οποίος κάνει "βασίλειό" του τη Μήλο και ανάμεσα στις άλλες περιπέτειές του βρίσκει και το άγαλμα της Αφροδίτης (ναι, της γνωστής). Δεν ξέρω πόση ιστορική αλήθεια υπάρχει στο μυθιστόρημα αυτό, πάντως είναι ιδιαίτερα γοητευτικό!!!

Στο κείμενο γίνεται λόγος για τις "φρυκτωρίες". Είναι ένα αρχαίο σύστημα μετάδοσης σημάτων με φωτιά. Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τις φρυκτωρίες βρήκα σε αυτό το blog. Εκεί διάβασα ότι η λέξη "φρυκτωρία" προέρχεται από τη λέξη "φρυκτός = πυρσός" και "ώρα = φροντίδα", δηλαδή πρόκειται για ένα είδος τηλεγράφου με φωτιά, όπως λέει.


Πληροφορίες για τις φρυκτωρίες υπάρχουν στα ομηρικά έπη. Στον "Αγαμέμνωνα" του Αισχύλου η Κλυταιμνήστρα πληροφορεί το χορό για την άλωση της Τροίας. Η ίδια, όπως εξηγεί, έμαθε την είδηση από τη φωτιά που άναψαν οι Αχαιοί στα βουνά της Ίδης και αυτή ταξίδεψε μέσω της Λίμνου, του Άθω, της Εύβοιας, της Αττικής και τελικά έφτασε στην Αργολίδα. Η φωτιά μετέφερε το μήνυμα της Ειρήνης!!! Ύστερα από 3200 χρόνια, στις 13.7.08 η ίδια φωτιά θα ξαναανάψει στις ίδιες περιοχές για να μεταφέρει ξανά το μήνυμα της ειρήνης και της φιλίας....(Περισσότερες πληροφορίες: http://sx1fre.blogspot.com/).


Διαβάζοντας, λοιπόν, για τις φρυκτωρίες και τους κουρσάρους μου ήρθε - εντελώς τυχαία - στο νου η Σίφνος και διάφορες σχετικές ιστορίες και πληροφορίες.....


Στη Σίφνο σήμερα υπάρχουν πάνω από 50 αρχαίοι πύργοι που εξυπηρετούσαν ακριβώς αυτό το σκοπό: την επικοινωνία μεταξύ των νησιών και τη μετάδοση του σήματος κινδύνου σε περίπτωση ανάγκης. Η παρουσία αρχαίων πύργων στο νησί συνδέεται με την ύπαρξη στη Σίφνο ορυχείων μολύβδου, αργύρου και χρυσού, γεγονός που καθιστούσε το νησί ιδιαίτερα "λιμπιστό" στόχο...(Άλλη φορά θα σας πω μια "ιστορία" που διηγείται ο Ηρόδοτος...). Οι αρχαίοι πύργοι χρονολογούνται, λέει, ήδη από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Τόσο παλιά ήταν και τα ορυχεία χρυσού, τόσο παλιό είναι και το τείχος του Άστεως στο Κάστρο. Είναι συνηθως στρογγυλοί και θυμίζουν ανεμόμυλους. Βρίσκονται σε κομβικά σημεία του νησιού και οι περισσότεροι έχουν εντοπιστεί τυχαία από το ξύπνιο μάτι των βοσκών ή άλλων περιπατητών. Σήμερα σχεδόν όλοι βρίσκονται σε κατάσταση ερειπίων. Άλλοι σχεδόν δεν διακρίνονται. Άλλοι είναι εντοιχισμένοι σε αγροτικά κτίσματα.

Ο πιο διάσημος είναι ο "Άσπρος Πύργος" στα νοτιοανατολικά του νησιού, πάνω από τον Πλατύ Γιαλό. Αν και ερειπωμένος, δίνει μια αρκετά κατατοπιστική εικόνα της αλλοτινής του μορφής.

Απέναντι από τον Άσπρο Πύργο υπάρχει αυτός της Παναγιάς του Βουνού, ο οποίος με τη σειρά του μεταφέρει το σήμα στον Άη-Αντρέα, στον Προφήτη Ηλία, στου Καδέ, στη Μερισίνη. Έτσι, χάρη στη "σκυταλοδρομία", το νέο ταξίδευε από άκρη σε άκρη σε όλο το νησί.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος της Σίφνου επιχειρεί μια προσπάθεια αναβίωσης των αρχαίων Φρυκτωριών στα όρια του νησιού. Εθελοντές ανάβουν τους πύργους την Κυριακή του Αγίου Πνεύματος.

Τους Πύργους της Σίφνου παρουσίασε σε ένα τόμο ο Ευαγγ. Παντάζογλου μαζί με τον Αυστραλό Καθηγητή Αρχαιολογίας Ν.Άστον. Ο Παντάζογλου, μηχανικός αεροσκαφών της Ολυμπιακής, φωτογράφισε τους πύργους της Σίφνου ακόμα και από ελικόπτερο! (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Έχω άλλη μια ιστορία για πειρατές και κουρσάρους, αλλά θα σας την πω άλλη φορά....

Πώς αλλιώς θα βγει το καλοκαίρι;;;;;!!!!!! :(

3 σχόλια:

Άστρια είπε...

Πέρασα για ένα γεια. Συγγνώμη, αλλά είδα μόλις σήμερα την επίσκεψή σου σε παλαιότερη ανάρτησή μου και έσπευσα να γνωρίσω (το παρά ένα α) επίσης twinkle.
Βρήκα όμορφα ενδιαφέροντα και μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση για τις φρυκτωρίες.
Θα χαρώ να τα λέμε,
Καληνύχτα :))

twinkle είπε...

Καλημέρα!!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Κι εγώ ξαφνιάστηκα με την "συνωνυμία" (παρά ένα α). Τώρα που το θυμάμαι, όταν δημιούργησα το blog κι έδωσα το όνομα, δεν ήταν διαθέσιμο το twinkle star, γι αυτό έβαλα και το a!!!!!

Φιλιά

creationsbyeve είπε...

πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου! Περιμένω κι ιστορίες με πειρατές και κουρσάρους! :-)
φιλιά