28 Μαΐ 2008

Στο στόχαστρο της Διεθνούς Αμνηστίας η Ελλάδα...


(Αντιγράφω από http://www.kathimerini.gr )

Στο στόχαστρο της Διεθνούς Αμνηστίας η Ελλάδα

Του ανταποκριτή μας στο Λονδίνο, Θανάση Γκαβού

Άκρως επικριτική για την Ελλάδα είναι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο κατά το 2007, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Όπως σημειώνεται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο, η Ελλάδα δεν παρείχε άσυλο στη μεγάλη πλειοψηφία των αιτούντων. Αναλυτικά οι κυριότερες παρατηρήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα:

«Μετανάστες έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης, ενώ πολλοί από τους αναζητούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων και παιδιά, υποχρεώθηκαν σε αυθαίρετη και μακρόχρονη κράτηση από τις αρχές.

«Αυξήθηκαν οι καταγγελίες περί κακομεταχείρισης κρατουμένων από την αστυνομία, ενώ καταγράφηκαν και δεκάδες θάνατοι κρατουμένων, την ώρα που οι συνθήκες στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι απογοητευτικές.

«Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει παρά ελάχιστες γυναίκες και κορίτσια ως θύματα σωματεμπορίας, με αποτέλεσμα πολλά θύματα να μην μπορούν να λάβουν την ειδική προστασία και βοήθεια που δικαιούνται.

«Συνεχίζεται η δίωξη αντιρρησιών συνείδησης, καθώς και οι διώξεις κατά αθίγγανων.

«Σημειώνεται πάντως ότι υιοθετήθηκε ο νέος νόμος περί αντιμετώπισης της οικιακής βίας.

Παραδείγματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σε ό,τι αφορά τους παράνομους μετανάστες που εισέρχονται σε ελληνικά χωρικά ύδατα με σκοπό να ζητήσουν άσυλο, η οργάνωση τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές τους κακομεταχειρίζονται συστηματικά και δεν τους επιτρέπουν την έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση ασύλου. Όσοι κατάφεραν μέσα στο 2007 να φτάσουν σε ελληνικό έδαφος συνήθως υποχρεώνονταν να επιστρέψουν στην αφετηρία τους χωρίς νομική πρόνοια ή μεμονωμένη εξέταση της περίπτωσής τους. Σημειώνεται επίσης ότι σε ελάχιστους μετανάστες χορηγήθηκε τελικά άσυλο, καθώς συνήθως οι αιτήσεις απορρίπτονταν. Σε πολλές περιπτώσεις, εξάλλου, Ιρακινοί πρόσφυγες υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η Άγκυρα ξαναστέλνει πολλούς από αυτούς πίσω στην πατρίδα τους, παρά τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή τους. Επίσης σημειώνονται οι άσχημες συνθήκες φιλοξενίας όσων ζητούν άσυλο, αν και όπως τονίζεται το Δεκέμβριο εγκαινιάστηκε το νέο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σάμο. Στον αντίποδα, χαιρετίζεται ο νέος νόμος για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου και τα δικαιώματα των μεταναστών.

Η περίπτωση ξυλοδαρμού και εξευτελισμού των δύο νεαρών μεταναστών στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, που αποκαλύφθηκε μέσω της ιστοσελίδας YouTube παρουσιάζεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακομεταχείρισης κρατουμένων από την αστυνομία. Επιπλέον επισημαίνονται αναφορές για τουλάχιστον 30 θανάτους κρατουμένων, υπό συνθήκες που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι «αμφισβητούμενες». Άσχημες είναι οι συνθήκες κράτησης και στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας, προσθέτει η έκθεση, αναφερόμενη στην αναταραχή στο Μαλανδρίνο ως αντίδραση στην κακομεταχείριση ενός κρατούμενου, που είχε ως αποτέλεσμα επεισόδια σε άλλες δέκα φυλακές της χώρας.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κέντρο διαμετακόμισης και προορισμός για γυναίκες και κορίτσια που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Παρόλα αυτά πολλές από αυτές τις γυναίκες δεν αναγνωρίζονται ως θύματα με αποτέλεσμα να μην τυγχάνουν της βοήθειας που δικαιούνται. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις η βοήθεια προσφέρεται υπό τον όρο της συνεργασίας με τις αρχές για την εξάρθρωση κυκλωμάτων σωματεμπόρων, παραγνωρίζοντας το φόβο αντιποίνων, που αποτελεί ένα καθ' όλα θεμιτό συναίσθημα. Η πρακτική αυτή αντιτίθεται στη Συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης για Δράση Ενάντια στην Παράνομη Διακίνηση Ανθρώπων, την οποία η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει και εφαρμόσει.

Γίνεται επίσης αναφορά στη δίωξη του ηγέτη της πακιστανικής παροικίας, Τζαβέντ Ασλάμ, ο οποίος αντιμετώπισε το ενδεχόμενο έκδοσης στην πατρίδα του. Η Διεθνής Αμνηστία διατυπώνει την υποψία ότι η κίνηση αυτή ίσως έγινε ώστε να μην επιτραπεί στον Ασλάμ να υπερασπιστεί τους έξι συμπατριώτες του που κατήγγειλαν ότι απήχθηκαν από Έλληνες μυστικούς πράκτορες μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο την 7η Ιουλίου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται τέλος στη «συστηματική παρενόχληση» του αντιρρησία συνειδήσεως, Δημήτρη Σωτηρόπουλου και την εκδίωξη 200 οικογενειών αθίγγανων αλβανικής καταγωγής από τους καταυλισμούς τους στην πρωτεύουσα.

Απογοητευτικό το 2007 για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να απολογηθούν για έξι δεκαετίες αποτυχίας στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επαναδεσμευθούν ώστε να υπάρξει βελτίωση στον τομέα αυτόν. Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της οργάνωσης, 60 χρόνια μετά τη Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άνθρωποι βασανίζονται ή κακομεταχειρίζονται σε τουλάχιστον 81 χώρες του κόσμου. Κατηγορούμενοι δεν τυγχάνουν σωστής δίκης σε 54 χώρες και πολίτες δεν μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους σε 77 χώρες. Η γ.γ. της οργάνωσης, Αϊρίν Χαν τόνισε ότι το συμπέρασμα της φετινής έκθεσης, με τόσες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ, τη Ζιμπάμπουε, τη Γάζα, το Ιράκ και τη Μιανμάρ είναι πως «η αδικία, η ανισότητα και η ατιμωρησία είναι τα χαρακτηριστικά του κόσμου σήμερα».

www.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

Blogger είπε...

Are you looking for free YouTube Views?
Did you know that you can get them AUTOMATICALLY & TOTALLY FREE by registering on Like 4 Like?