9 Απρ 2008

ΚΩΜΟΔΥΣΣΕΙΑ

Ακριβώς πριν ένα χρόνο ανεβάσαμε με τους μαθητές μου και τη συνάδελφό μου Φλώρα στο Γυμνάσιο της Σίφνου ένα πολύ διασκεδαστικό έργο, την "Κωμοδύσσεια" της Μαρίας Κίτρα. Πρόκειται πράγματι για μια παρωδία του έπους με πολλούς αναχρονισμούς και ιδιαίτερα κωμικές καταστάσεις. Δώσαμε τρεις παραστάσεις στο νησί μας και στη συνέχεια ταξιδέψαμε στη Σύρο για να λάβουμε μέρος στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες. [Θα μου πείτε, γιατί τα γράφω ένα χρόνο μετά; Η απάντηση είναι σαφής: πέρσι δεν είχα ούτε χρόνο ούτε blog!!!!]

Η ομάδα άρχισε να συγκεντρώνεται από τα μέσα Οκτωβρίου και σε πρώτη φάση ασχοληθήκαμε κυρίως με παιχνίδια. Τα παιδιά όμως βιαζόντουσαν πολύ να προχωρήσουμε στην ετοιμασία παράστασης. Διαβάσαμε μερικά έργα, αλλά η "Κωμοδύσσεια" κέρδισε όλους από την πρώτη στιγμή. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το έργο ήδη από την πρώτη ανάγνωση κι έτσι ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος!!!! (Όποιος έχει ασχοληθεί με το μαθητικό θέατρο μπορεί να καταλάβει πόσο σπουδαίο είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το κείμενο).

Διαβάσαμε το κείμενο στις κερκίδες του γηπέδου και από τις εκφράσεις στις φατσούλες μπορείτε να καταλάβετε τις αντιδράσεις των παιδιών.

Πολύ γρήγορα αρχίσαμε τις πρόβες. Το εκπληκτικό ήταν ότι τα παιδιά κατάφεραν και διάλεξαν μόνα τους τους ρόλους. Κανένας δεν είχε παράπονο, όλοι ήταν ευχαριστημένοι και άρχισαν να μαθαίνουν τα λόγια τους.... (αυτό βέβαια είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία γιατί -όπως ξέρετε όσοι έχετε ασχοληθεί - μέχρι την προπαραμονή της παράστασης κάποιοι κομπιάζουν) .

Τα σκηνικά μας ήταν λιτά και απλούστατα. Στηριχτήκαμε κυρίως στο κείμενο, στη μουσική κσι στο φωτισμό. Οι χιτώνες ετοιμάστηκαν από τις μητέρες και αναζητήσαμε αντικείμενα στα αποκριάτικα είδη, στο "βεστιάριο" του σχολείου, σε γνωστούς και φίλους, άλλα τα κατασκευάσαμε μόνοι μας (όπως το πλοίο) και τελικά τα βρήκαμε όλα!!! Η μουσική επένδυση του έργου έγινε από την ίδια τη συγγραφέα. Μας έστειλε ένα CD με όλα τα ηχητικά εφέ και τους ήχους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η μνηστηροφονία έγινε υπό τους ήχους του θέματος του Μπένυ Χιλλ....Τα διάφορα αντικείμενα τα αποθηκεύαμε σε μια βαλίτσα, έτσι πριν την πρόβα κάθε παιδί αναζητούσε τα αντικείμενά του.
Χωρίς αμφιβολία, υπήρχε μεγάλη δυσκολία μέχρι να συγκεντρωθούμε όλοι για πρόβα. (Ίσως τελικά η μοναδική πρόβα στην οποία είχαμε απαρτία να ήταν η τελική!!!!). Πάντα κάποιος έλειπε: αγγλικά, γαλλικά, ιδιαίτερα...πολλές υποχρεώσεις. Κάθε φορά αναλάμβανε κάποιος να υποδύεται και το ρόλο κάποιου απόντα. Έτσι, όλοι έμαθαν το ρόλο όλων!!!

Όλα ήταν έτοιμα για τη "μεγάλη" μέρα. Ετοιμάσαμε αφίσα και διαφήμιση στο τοπικό ραδιόφωνο. Αγωνία, τρακ, ανασφάλεια...αλλά και τρελό κέφι, ενθουσιασμός και ανυπομονησία!

Η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου γέμισε ασφυκτικά και πολλά παράπονα ακούστηκαν από αυτούς που δε βρήκαν θέση!!!!

Στο τέλος της παράστασης είχαμε τοποθετήσει στην έξοδο της αίθουσας έναν "κουμπαρά", τα έσοδα του οποίου θα προορίζονταν για τις ανάγκες της ΦΛΟΓΑΣ (Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια). Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, έτσι η εκδήλωσή μας είχε κι άλλο ένα "καλό σκοπό".

Την επόμενη εβδομάδα ταξιδέψαμε στη Σύρο για τους Θεατρικούς αγώνες. Για τα περισσότερα παιδιά αυτή ήταν η πρώτη εκδρομή εκτός Σίφνου....

Στη Σύρο διαγωνιστήκαμε στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ. Συμμετείχαν μαθητές από τα γύρω νησιά.

Μεγαλεία τα πιτσιρίκια!!!!

Μερικά στιγμιότυπα από την παράσταση στη Σύρο:

Το πλοίο του Οδυσσέα εν πλω με τους συντρόφους Η "επίσκεψη" στον Κύκλωπα


Το συμβούλιο των θεών

Η Ναυσικά παρουσιάζει τον Οδυσσέα στους γονείς της.

Ο Ποσειδώνας με μάσκα και βατραχοπέδιλα!Η μνηστηροφονία

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κ. Κίτρα όχι μόνο μας πρόσφερε το έργο με μεγάλη προθυμία, καθώς και τη μουσική επένδυση, αλλά ήρθε και στην παράστασή μας στη Σύρο.

Τελικά - εκτός από τις φωτογραφίες - τι έμεινε;;

Η παράσταση αυτή κατάφερε να δέσει μαθητές από διαφορετικές τάξεις, να παρακάμψει "διαφορές", να ξυπνήσει ενδιαφέροντα και ταλέντα, να καλλιεργήσει δεξιότητες και να δώσει το μεγάλο μάθημα της συνεργασίας, της υπομονή και της επιμονής. Το θέατρο μας έφερε πιο κοντά, ανέπτυξε άλλους κώδικες μεταξύ μας και μας έδειξε την ικανοποίηση του να μοιράζεσαι και να προσφέρεις στους άλλους τη χαρά!

Δεν χρειάζονται γνώσεις σπουδαίες για να οδηγήσεις τα παιδιά σε κάτι δημιουργικό. Απλώς θέλει αφοσίωση και άπειρο χρόνο, υπομονή και επιμονή, προσπάθεια και πολύ -μα πάρα πολύ -τρέξιμο!

2 σχόλια:

CHTEACHER είπε...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ!
ΦΕΤΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ(ΤΟΥΣ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΥΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑΚΙΑ!)
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΩ ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΑΠΟ ΚΩΜΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΧΑΛΑΕΙ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ... ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΛΕΠΩ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΣΕ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΑΦΘΟΝΟ!!!
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΕ ΕΣΑΣ!

twinkle είπε...

chteacher, βλέπω ότι το σχόλιό σου είναι παλιό. Λυπάμαι πολύ που το είδα μόλις σήμερα. Η παράστασή σας σίγουρα ανέβηκε, ελπίζω να πήγαν όλα καλά. Πάντως η Μ.Κίτρα είναι πολύ προσεγγίσιμη και πρόθυμη να βοηθάει στο ανέβασμα των έργων της.
Μακάρι να το είχα δει νωρίτερα!!!